10 Kanserden 4'ü Sigaradan...

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 10 kanserden yaklaşık dörtü sigara ve yeme gibi kötü yaşam tarzı seçeneklerinden ve kaçınılması muhtemel diğer risklerden dolayı araştırmacıların Salı günü yaptığı açıklamada.

10 Kanserden 4'ü Sigaradan...
25 Kasım 2017 - 17:57

Çalışmanın amacı, "değişik modifiye edilebilir risk faktörlerinin kanser oluşumuna katkısını" hesaplamaktı. Dergide yayınlanan CA: Cancer Journal for Clinicians.

Kanser riskini artırdığı bilinen faktörler arasında sigara içilmesi, ikinci el sigaraya maruz kalma, aşırı vücut ağırlığı, alkol içme, kırmızı veya işlenmiş et yeme ve düşük meyve ve sebze tüketimi yer aldı.

Başkalarına yeterli miktarda diyet lifi veya kalsiyum, egzersiz eksikliği, morötesi ışınlara maruz kalma ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon insan papilloma virüsü (HPV), baş ve boyun bölgesindeki tümörlerin yanı sıra servikal ve genital kanserlere neden olmayabilir.

Araştırmacılar, bu bilinen risk faktörlerinin yaygınlığını ve neden oldukları kanser oranını tahmin etmek için kanser riskini artırdıklarını analiz ettiler.

Ardından, bilim insanları bu oranları mevcut kanser verilerine uygulayarak 26 kanser türü için ilişkili vakaların sayısını ve ölümlerini tahmin ettiler.

2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde toplam 1.57 milyon kanser vakasının araştırmacıları, bu değişebilir risk faktörlerinin yüzde 42'sinin atfedilebileceğini tespit ettiler.

Benzer bir sayıda ölümün - yüzde 45 - bu faktörlerle bağlantılı olabileceğini buldular.

En büyük risk, sigara içimi, kanser vakalarının yüzde 19'u ve ölümlerin yaklaşık yüzde 29'u oluşturdu.

Sonraki sırada, vücut ağırlığının aşırı olduğu, vakaların yüzde 7.8 ve ölümlerin yüzde 6.5 olduğu görülüyor.

Alkol, üçüncü vakada, vakaların yüzde 5.6'sından ve kanser ölümlerinin yüzde dördünden sorumluydu.

UV ışınlarının kanserlerin yüzde 4.7'sini ve ölümlerin yüzde 1.5'ini oluşturduğu tahmin edilmektedir.

Fiziksel hareketsizlik, vakaların yaklaşık yüzde üçü ve ölümlerin yüzde 2.2'sinden sorumluydu.

Yeterli meyve veya sebze yememesi, kanser vakalarının neredeyse yüzde ikisine ve ölümlerin yaklaşık yüzde üçüne bağlandı.

HPV enfeksiyonu olguların neredeyse iki yüzde ve ölümlerin yüzde birinden sorumluydu.

Akciğer kanseri ve kolon kanseri olmak üzere bu risk faktörlerine bağlı olarak iki tür kanser vakası ve ölüm oranı en fazla olduğu bulundu.

Araştırmaya göre, kanser önleme ve koruyucu sağlık hizmetlerine erişim konusunda daha iyi eğitim, Amerika'daki kansere karşı savaşın önemli bir parçası olmalıdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum